U bent hier: Home / Documentatie / FAQ / Ik dacht dat er een ozongat is en dus te weinig ozon ?

Ik dacht dat er een ozongat is en dus te weinig ozon ?

Het ozongat, is de jaarlijkse terugkerende vermindering van de dikte van de ozonlaag boven de zuidpool in de maanden oktober - november (de zuidpool lente). Zoals in het antwoord op de eerste vraag reeds gesteld is, bestaat er op grote hoogte in de stratosfeer de ozonlaag. Deze "goede" ozon beschermt ons tegen de schadelijke UV straling van de zon. Zonder deze ozon zou leven op aarde trouwens onmogelijk zijn. De "slechte" ozon in de onderste luchtlagen die we dus kunnen inademen kan schadelijke gevolgen hebben (zieeen volgende vraag). De "goede" ozon in de ozonlaag is chemisch dezelfde als de"slechte" ozon op leefniveau, maar de chemische reacties die zorgen voor ozonvorming in de ozonlaag zijn verschillend van de reacties die ozon vormen in de onderste luchtlagen.

Bepaalde chemische stoffen zoals CFK's (Chloor-fluor koolwaterstoffen), Broomverbindingen, ... kunnen de reacties die zorgen voor ozonvorming in de ozonlaag verstoren, waardoor de concentratie ozon in de ozonlaag zal afnemen (of met andere woorden de ozonlaag zal dunner worden). Omwille van geografische en klimatologische redenen is deze afname het spectaculairst boven de zuidpool.

Ozonafbrekende stoffen werden veelvuldig gebruikt in de chemische industrie, als koelmiddel, als ontsmettingsmiddel in de landbouw en zijn zeer stabiele chemische verbindingen waardoor ze lange tijd in de atmosfeer kunnen blijven bestaan. Het kan tot 50 jaar duren vooraleer ze in de stratosfeer terechtkomen en uiteindelijk afgebroken worden. De meeste van die ozonafbrekende stoffen zijn ondertussen verboden, maar het kan dus omwille van hun lange levensduur nog vele jaren duren vooraleer de ozonlaag terug z'n oorspronkelijke dikte bereikt.

De ozon gegevens die gepubliceerd worden op onze website zijn gegevens over ozon in de onderste luchtlagen (de "slechte" ozon). Gegevens over stratosferische "goede" ozon vind je op de website van het KMI.

Meer info over het ozongat vind je terug op het internet. Hier alvast een aantal interessante links:

http://www.knmi.nl/voorl/nader/ozongat.htm
http://www.oma.be/BIRA-IASB/Public/Research/Strato/OzoneHole1.nl.html

gearchiveerd onder: ,
Navigatie